Glutenvrije voedsellijst: is boter glutenvrij?

By Laatst bijgewerkt: 16 november 2022Categorieën: Dieet

Als je coeliakie (AKA Tarwe-intolerantie, glutenallergie), u mag niets eten dat gluten. Normaal gesproken is voedsel dat is gemaakt van/van bepaalde granen waaronder tarwe, rogge- en gerst bevat gluten.

Dus in de eerste plaats moet u voorkomen dat u een van deze granen inneemt. Ondertussen zullen voedselproducenten wat toevoegen graanadditieven of breng het eten op smaak met wat gluten smaken. Dit is ook iets wat je niet moet proberen.

In dit artikel, om u te helpen erachter te komen welk voedsel u kunt eten, zullen we een aantal voedsel opsommen dat is glutenvrij en u kunt zonder zorgen inslikken.

Zijn zuivelproducten zoals boter, melk en kaas glutenvrij?

Volgens onderzoek van de Universiteit van Chicago wordt gluten niet aangetroffen in het vlees en de melk van vee dat met granen wordt gevoerd. Over het algemeen zijn boter, melk, yoghurt en kaas dus allemaal glutenvrij.

Is boter/melk/kaas glutenvrij?

Maar dat betekent niet dat je boter, melk en kaas van de plank kunt pakken en ervoor kunt betalen. Moderne zuivelproducenten zullen dingen toevoegen die je pijn zullen doen - de additieven die gluten bevatten. U kunt dus beter gewone boter, melk en kaas kopen in plaats van gearomatiseerde producten.

Tip:

Gebruik verschillende messen voor het snijden van brood en boter voor je gezin. Als je hetzelfde mes gebruikt, zullen de kruimels die op het mes achterblijven de boter vervuilen en je een slecht gevoel geven.

Dit gold voor alle servies en kookgerei: Gebruik verschillende items voor glutenvrij en glutenvoedsel.

Hebben bonen gluten?

Gewone en verse bonen zijn oorspronkelijk glutenvrij. Tijdens opslag en transport kunnen er echter gluten aan worden gehecht. Ze kunnen in een container worden geplaatst die wordt gebruikt om granen op te slaan. De gluten die erop achterblijven, zullen de bonen vervuilen. Dit betekent dat je moet haal de gluten eruit voordat je de bonen kunt eten.

  • Balken met vel erop zijn perfect, omdat je ze alleen maar hoeft te schillen en ze vervolgens direct hoeft te koken.
  • Als ze geschild of gespleten binnenkomen, kunt u ze eerst in water trekken, daarna volledig koken en een paar seconden in kraanwater afspoelen om de eventuele resterende gluten te verwijderen.

Het kost wat zweet, maar je kunt ze in ieder geval zonder zorgen eten.

Zijn bonen glutenvrij?

Wees voorzichtig met alles ingeblikte en voorgekookte bonen zoals ze kunnen worden gekookt in tarwezetmeel water zonder het aan de klanten te vertellen. Misschien vind je dat nooit in de ingrediëntenlijst. En natuurlijk zal het eten ervan enkele symptomen veroorzaken.

Dus om problemen te voorkomen, kun je beter alle ingeblikte en gekookte bonen uit je dieetlijst schrappen. Verse en ongeschilde bonen zijn beter.

Zijn bonen glutenvrij?

Zijn granen en muesli (&reep) glutenvrij?

NEE, de meeste granen en muesli die we op de markt vinden zijn: niet glutenvrij. Ofwel bevatten ze direct graanpuree of passen tarwebloem toe als bindmiddel.

Als je 's ochtends echt geen tijd hebt om iets glutenvrij te koken, koop dan haver – gewone havermout zonder smaakstoffen of kruiden. Kijk niet naar de melanges.

Ook voor haverproducten kunnen we er enkele vinden met het label "Glutenvrij" op de verpakking. Vind ze en koop ze.

Zijn granen en muesli (&reep) glutenvrij?

Heeft vlees gluten?

Zoals gezegd bevat het vlees van runderen: geen gluten helemaal niet. Je kunt elke kopen vers en rauw vlees je graag op de markt of bij de slager. Het zal veilig zijn!

Don't koop wat dan ook voorgekookt, gekruid, ingeblikt vlees. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk vervuild door zetmeel (eventueel tarwezetmeel) om het vlees sappig te houden.

Tip: Waarom moeten we voedsel vermijden dat met zetmeel is gekruid?

Officieel is tarwezetmeel een ingrediënt gemaakt van tarwekorrels via een glutenverwijderingsproces. Echter, moderne technologie CAN NOT haal de gluten er 100% uit. Dit betekent dat al het tarwezetmeel dat we op de markt kunnen vinden gluten bevat. Afhankelijk van het verwijderingsproces is de hoeveelheid gluten verschillend.

Hoewel sommige producenten beweren dat hun producten gekruid zijn met glutenvrij tarwezetmeel, kunnen we ze beter niet proberen. Sommige patiënten met glutenenergie kunnen zelfs 10 ppm (parts per million) gluten niet aan.

Ook zijn lunchvlees, worstjes en hotdogs verboden! Bijna elk van hen bevat zetmeel. Tenzij ze zichzelf 100% puur vlees en glutenvrij claimen. Geef ze anders niet eens een kijkje.

Heeft vlees gluten?

Zijn Gin & Whisky glutenvrij

Alles gedistilleerde alcoholen zijn glutenvrij zelfs als ze zijn gemaakt van gefermenteerde granen zoals gerst, tarwe en rogge (gin en wodka, typisch). Door het distilleren wordt de alcohol gescheiden van de gefermenteerde granen waar de gluten achterblijven.

Er is echter dit soort gearomatiseerde alcohol die gluten kan bevatten, vooral sommige likeuren, gearomatiseerde rum en ouzo.

Om te vervormen, kun je drinken whisky (Iers, Rye, Scotch en Bourbon) en Gin zoals je wilt. Voor anderen zoals rum, wijn, cognac en tequila die zijn gemaakt van fruit en planten, kun je ze veilig drinken.

Zijn Gin&Whiskey glutenvrij?

Voor niet-gedistilleerde dranken moet u meer letten op de fles die u drinkt. Bier moet van je bucketlist. Wijnen zijn goed.

Kan ik nog steeds koekjes, pasta, brood of pannenkoeken eten?

Als we aan gebakken eten denken, is onze eerste indruk altijd tarwe.

Voor bakkerijen en pizzeria's, tarwemeel is ongetwijfeld de beste optie.

  • Het is goedkoop en ze kunnen dit overal kopen.
  • Ook is tarwebloem al eeuwenlang het belangrijkste materiaal van bakkerijproducten. Ontvangsten van tarweproducten zijn overal.

Winkeleigenaren kunnen dus wat geld besparen en tegelijkertijd de traditie behouden. Waarom niet? Als klant met coeliakie is dit voordeel echter niet voor u. Koekjes, pasta, brood, pannenkoeken, donuts en al het gebakken voedsel dat is gemaakt van tarwebloem is een grote NEE aan u.

Zijn koekjes, pasta, brood of pannenkoeken glutenvrij?

Als je echt wat koekjes, pasta, brood of pannenkoeken wilt eten, heb je twee keuzes:

  • Vind winkels die gebruik geen tarwebloem en alle andere glutenmaterialen. Vergeet niet om hen te vragen wanneer u iets koopt.
  • Zelf bakken is altijd beter. Sorghum, haver-, maïs, boekweit, amandel, teff, bruine rijst en arrowroot meel zijn allemaal glutenvrije alternatieven voor tarwebloem.

Zijn fastfood en voorgekookt voedsel veilig voor coeliakie?

Helaas moet je voor je lichaam afscheid nemen van fastfood en voorgekookt eten.

Fastfood inclusief hamburgers, hotdogs en sandwiches gebruikt tarwebrood direct. En elk gefrituurd voedsel zoals gefrituurd, vis, kipnuggets of gebakken kip, is bedekt met zetmeel pasta en brood brokkelt af om het een knapperige textuur te geven.

Wat betreft Indiase en Chinese afhaalrestaurants, ik moet je zeggen dat beide keukens bekend staan ​​om het verdikken met zetmeel water. Soms weten zelfs de stamhoofden niet welk zetmeel ze gebruiken, tarwe, maïs of aardappel, het is niet hun verantwoordelijkheid om dat te weten.

Zijn fastfood en voorgekookt voedsel veilig voor coeliakie?

Voor sushi azijn en sojasaus die ze gebruiken, kunnen behoorlijk gevaarlijk voor je zijn.

  • Van tarwe en gerst worden nogal wat azijn gemaakt. En Japanse restaurants voegen azijn toe aan de pas gekookte rijst om hem af te koelen en op smaak te brengen.
  • Traditionele sojasauzen worden met een speciale mal gefermenteerd uit sojabonen en granen. Verschillende bedrijven zullen verschillende granen gebruiken voor de productie, en er kunnen tarwe en gerst bij betrokken zijn.

Trouwens, ramen en pasta zijn meestal gemaakt van tarwebloem. Dus je moet ook nee tegen ze zeggen. Dit is hetzelfde voor instant noedels.

Voorgekookt voedsel kan worden gemarineerd en gekruid met glutenkruiden en sauzen.

Glutenvrij eten in restaurants

Allereerst, indien mogelijk, ga niet naar een Chinees of Indiaas restaurant omdat ze zetmeelwater gebruiken om de gerechten in te dikken. Als je naar een van hen moet gaan, vraag dan welk zetmeel ze gebruiken. Als het tarwebloem is, vraag ze dan om in plaats daarvan maïs- of aardappelzetmeel te gebruiken, of maak het voedsel niet dikker.

  • Bel eerst de restaurants voor een MENU of bezoek hun FB-homepage of officiële website.
  • Bel dan opnieuw en vraag hen om alle ingrediënten en kruiden voor de keuken die u gaat bestellen.
  • Benadruk en leg uit dat je geen gluten kunt inslikken.
  • Eet daar wanneer het is niet de drukste tijd en u zult hoogstwaarschijnlijk met maximaal geduld worden bediend.
  • Neem je eigen schone mes en snijplank mee en vraag het personeel vriendelijk om de ingrediënten ermee te verwerken.
  • Vertel de ober of serveerster dat niet doe ingrediënten van tarwe en gerst en kruiden in je gerechten.
  • Bedanken het personeel opnieuw en geef ze een fooi!

Dit kan echter niet helpen. De meeste keukens bereiden alle ingrediënten elke dag voordat ze open gaan.

Veelgestelde vragen

Het belangrijkste ingrediënt en de overheersende smaak van gin zijn jeneverbessen, die bijdragen aan gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Het helpt infecties te bestrijden en hartaandoeningen te voorkomen, omdat het de bloedcirculatie van ons lichaam verbetert. Gin bevat ook minder suiker en minder calorieën in vergelijking met andere likeuren die gemaakt zijn jenever de gezondste alcohol.

De glutenvrije alcoholen zijn rum die is gemaakt van suikerriet, tequila die is gemaakt van agaveplanten en cognac die is gedistilleerde wijn. Dit soort likeuren zijn niet gemaakt met gluten.

Glutenvrije gins bevatten granen zoals tarwe, gerst en rogge, maar niet alle gins zijn producten op basis van granen. Sommige gins bevatten niet-graanproducten zoals aardappelen, druiven en zelfs bloemen. Deze non-grain gins zijn 100% glutenvrij en bevatten geen tarwe.

De traditionele en populaire manier om bacon te maken is door te leien en te roken. Tijdens het pekelen van het vlees hebben mensen de neiging om zout, kruiden en enkele andere redeneringen te gebruiken om het vlees speciale smaken te geven. Voor de recepten van de meeste bedrijven zijn glutenkruiden niet inbegrepen. Dat betekent dat de meeste spekjes die we kopen veilig zijn om te eten.

Over het algemeen is mayonaise glutenvrij, omdat het meestal wordt gemaakt van eieren, olie, citroen en enkele andere kruiden. Zoals je kunt zien, zijn alle ingrediënten die hier worden vermeld glutenvrij. De meeste mayonaise die we op de markt vinden, is dus veilig voor mensen met glutenallergieën.

Toch bestaat de kans dat de mayonaiseproducenten allemaal wat glutenadditieven aan de producten gaan toevoegen. Controleer dus voordat je ze in je winkelwagentje legt de ingrediëntenlijst.

Experts raden aan om gin in de koelkast te bewaren als je verwacht ze binnenkort te drinken of als je geen ijs hebt om ze koel te houden.

Na het openen van je gin is het aan te raden deze minimaal een jaar te consumeren omdat de smaak van de gin in de loop van de tijd verandert of je gin gin gaat slecht.